četvrtak, 30. studenoga 2017.

Keksići sa JABUKAMA: Predivni i prhki, sa svakim zalogajem sve bolji!



Sastojci:
potrebno za tijesto:

  • 200 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 2 kom jaja
  • 1 dl mlijeka
  • 500 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice vanilin ekstrakta
  • 1 kom limun korica

za fil:

  • 2 kom jabuka
  • po potrebi šećer
  • po potrebi cimet

Priprema:
1.
Umutiti omekšali maslac sa šečerom, dodati jaja, vanilu, rendanu koricu limuna i mlijeko, izjednačiti masu i sipati brašno s praškom za pecivo. Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti 1 sat u frižideru umotano u prozirnu foliju. Odstajalo tijesto podijeliti na 6 jednakih dijelova, od kojih se oblikuju loptice.
2.
Svaku lopticu istanjiti i isjeći na 4 jednaka dijela. Svaki dio zasjeći 2 puta uz isječenu ivicu s tim da se ne rasječe do kraja.
3.
Staviti izrendane jabuke, posuti sa malo šećera i cimeta. Preklopiti s jedne strane jednu trećinu tijesta preko fila, preko preklopiti drugom trećinom tijesta
4.
i stavljati u pleh obloćen papirom za pečenje.
Peći na 180 C 15-20 min.
5.
Pečene posuti šećerom u prahu

Izvor: coolinarika.com


0 komentari:

Objavi komentar